Ügyleti veszteség

Ügyleti veszteséget abban az esetben állapítunk meg, ha a tárgyévi kiadások összege meghaladja a tárgyévi bevételek összegét.

A törvény értelmében kiadásként vehető figyelembe:

  • kriptoeszköz vásárlása esetén: az igazolt kiadás összege, amely fiat pénzben keletkezett. Valamint a kriptoeszköz tartásához, a kereskedéshez kapcsolódó számlavezetési díj, a tranzakciós költség, tehát minden olyan, ami közvetlenül a vásárláshoz kapcsolódik és igazolható.
  • kriptoeszköz előállítása/bányászata vagy validálás esetén: a megszerzés érdekében felmerült minden igazolt kiadás. Elszámolhatjuk a bányászgép beszerzési árát, a villanyfogyasztást (ha azt számlával és hiteltérdemlően bizonyítani tudjuk, hogy a tevékenységhez kapcsolódott), elektronikus pénztárcák költségét stb.
  • nem kriptoeszköz formájában létező vagyoni érték átruházása, átengedése esetén: a vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás, legfeljebb azonban az átadáskori piaci érték számolható el.
  • tevékenység- vagy szolgáltatásnyújtás ellenértéke esetében: a bevételszerzés időpontjában megállapított piaci érték számolható el. Ha valamilyen szolgáltatásnyújtásért kriptopénzt kapok, akkor az aktuális árfolyam lesz az én igazolt kiadásom.

Fontos felhívni a figyelmet arra (és ezzel nagyon sokan tévedésben vannak!!!), hogy ha a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás nem fiat pénzben történik, hanem kripoteszközben, adófizetési kötelezettség ugyanúgy keletkezik!!! A kriptoeszköz elfogadása NEM mentesít senkit az adófizetési kötelezettség alól.