Milyen nyilvántartást vezessünk?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mit kell felmutatnunk egy esetleges NAV ellenőrzés során.

A jelenlegi szabályozás viszonylag egyszerű, így a tranzakcióinkkal egészen addig nem kell foglalkoznunk, amíg újra fiat pénz nem lesz belőle. Egy esetleges ellenőrzés során az adóhatóság arra lesz kíváncsi, hogy mennyi fiat pénz ment be a „fekete dobozba” és mennyi fiat pénz jött ki onnan.

Ameddig bent maradunk a „kripto világban”, tehát nem valósul meg a törvény azon feltétele, hogy „nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerzünk”, addig nem lesz semmi adóköteles tevékenységünk, így ez az ellenőrzés szempontjából sem lesz lényeges.

A különböző kriptotőzsdék felületéről letölthetjük a tranzakciós történetünket CSV fájlformátumban, ami ugyan nem számít hitelesnek az adóhatóságnál, azonban mégis hasznos lehet egyes esetekben. Ilyen eset az például, ha beutalunk egy bizonyos összeget a bankszámlánkról egy kriptotőzsdére (bankszámlakivonatunk teljes bizonyító erejű okiratnak számít), azonban nem a beutalás napján történik meg a vásárlás, mert lehet várunk egy kedvezőbb árfolyamra és néhány napot még fiat valutában ül a pénzünk a kriptotőzsdén.

Az Art. azonban úgy rendelkezik, hogy az „ügylet napján érvényes deviza/valuta MNB középárfolyamon” számolva kell vezetnünk a nyilvántartást.

Egy egyszerű Excel táblázatban tehát az alábbiakat kell szerepeltetnünk:

  • befizetés dátuma (bankszámlakivonattal alátámasztva)
  • vásárlás napja (ha nem azonos a befizetés dátumával!) – ebben az esetben itt muszáj lesz mellékelnünk a letöltött CSV fájlt
  • kriptovaluta neve (ez csak nekünk fontos a könnyebb beazonosítás érdekében, az adóhatóságot nem érdekli, hogy mit vásároltunk)
  • vásárlásra fordított EUR/USD összeg
  • az ügylet napján érvényes MNB középárolyam
  • HUF összeg

Ugyanígy a másik oldalról is megcsináljuk a táblázatokat, tehát feltüntejük a fiatra váltás napját/az EUR-USD összeget/az aznapi MNB árfolyamot/HUF összeget.

Ha EUR-ban történik a beutalásunk, akkor is mindig egyedileg kell számolnunk az aznapi MNB árfolyammal!

A fenti táblázatból látható, hogy mikor milyen EUR összegért vásároltunk, és mikor milyen összegben történtek az eladások. Jól látható az is, hogy AVAX-ot adtunk el, pedig a vásárlási oldalon nem jelenik meg ilyen vásárlás. Ez azt jelenti, hogy évközben történt a „fekete dobozon” belül kriptóról kriptóra váltás, ez azonban lényegtelen az éves eredményünk megállapításához.

(A táblázatban megjelenő MNB árfolyamok nem az aznapi valós árfolyamok, csupán példaként vannak.)