Kriptoeszközzel végrehajtott ügylet

A törvény értelmében „kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszközök átruházása, átengedése révén nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez.”

Mit is jelent ez valójában?

A kedvezményes adózás, tehát a 15%-os adókulcs, csak abban az esetben alkalmazható, ha bárki számára megköthető, elérhető ügyletben történik a kriptoeszköz átruházása, átengedése.

Ha egy olyan ügylet valósul meg, ami feltételhez kötött, akkor az ügylet adózása továbbra is a korábbi szabályok szerint adózik.

Ilyen feltétel lehet például, ha egy aukción kriptovalutával lehet fizetni, de az aukción nem vehet részt bárki. Ebben az esetben nem teljesül a törvényben megfogalmazott feltétel.

A másik fontos dolog, hogy a törvény definiálja azt is, hogy kriptoeszközzel végrehajtott ügylet akkor valósul meg, ha nem kriptoeszköz formájában történik a vagyoni érték megszerzése.

Ez pedig azt jelenti, hogy egészen addig, amig a kriptovalutánkból más kriptovalutát vásárolunk, tehát nem lépünk ki a „kriptovilágból”, addig nem beszélünk kriptoeszközzel végrehajtott ügyletről, így adózási szempontból sem lesz teendőnk.