GYIK – rövid válaszok

A 21SZJA bevallásban csak és kizárólag a 2021-ben megtörtént tranzakciók ügyleti eredményeit lehet bevallani. A 2021-es adóévet megelőzően elért és be nem vallott eredményeket csak 2022. évi ügyletként engedi a jogalkotó figyelembe venni, tehát annak majd csak a 2023. május 20-án beadandó bevallásban kell szerepelnie.

A 25 év alattiak kedvezménye csak az összevonás alá eső jövedelmekre vonatkozik. A kripto ügyletekből származó jövedelem külön adózó jövedelem, így itt nem lehet érvényesíteni ezt a kedvezményt.

Ha Revoluton keresztül kriptózik valaki (itt nincs birtokodban a kriptovaluta) abban az esetben nem vonatkozik rá a kedvező 15%-os adózási szabály. A klasszikus árfolyamnyereség szerinti adózás vagy az ellenőrzött tőkepiaci ügylet szerinti adózás (ha a feltételek teljesülnek) szabályai lesznek az irányadóak.

A NAV-ot (jelenleg) nem érdekli, hogy mi történik a „fekete dobozban”, tehát erről külön nem kell nyilvántartást vezetnünk. Az ügyleteket párosítani nem kell. Azt kell számontartanunk, hogy mennyi fiat pénzt költöttünk kriptovaluta vásárlásra és mennyi fiat pénz került vissza hozzánk ezen ügyletek eredményeképpen.

Ha a katás egyéni vállalkozó a kriptovaluta bányászati tevékenységét egyéni vállalkozóként végzi, akkor az e tevékenységéből származó bevétele katás bevételnek minősül.

Minden, az adott évben igazolt költség elszámolható, míg csak a realizált bevétel lesz bevétel.

A bevételszerzés időpontjában érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmaznunk a forintra történő átszámításhoz. Míg a másik oldalon a kiadás (kriptovaluta vásárlás) időpontjában érvényes MNB árfolyam lesz a mérvadó.

Ha a magánszemély külföldi devizában realizálta a bevételét, majd azt később nyereségesen váltja át forintra, úgy ez adómentes (ha nem üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet).