Crypto.com kártya és adózás

A legtöbb kriptotőzsdénél lehetőség van bankkártya igénylésre, így gyakran merül fel a kérdés, hogy a kriptotőzsdék által kibocsájtott kártyákkal történő vásárlás után hogyan kell adóznunk.

A kriptotőzsdék kártyái között azonban különbség van, vannak olyan kártyák, melyekkel közvetlenül kriptovalutát költünk a vásárlás során, míg másoknál már fiat pénz kerül mindig a kártyára.

Ebben a bejegyzésben a Crypto.com által kibocsájtott bankkártyák esetében nézzük meg, hogy hogyan kell vagy egyáltalán kell-e nyilvántartást vezetnünk a kártyás vásárlásainkról.

A bankkártya feltöltésére három lehetőség van, erről itt olvashatjuk el a részletes információkat.

  • Bankkártyával történő feltöltés: Ebben az esetben bankkártyánkról fiat pénzt töltünk fel egy másik banknál vezetett bankkártyára, tehát fiat pénzből lesz fiat pénz. Így itt nem beszélhetünk arról, hogy a fiat pénzünk be-, majd kikerült volna a „fekete dobozból”. Nem lesz kiadásunk és bevételünk sem. Ezt követőn a kártyával történő vásárlásainkról nem kell semmiféle nyilvántartást vezetnünk.

  • Crypto tárcából történő feltöltés: Ebben az esetben a listán feltüntetett kriptovalutáinkból töltjük fel a bankkártyánkat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bankkártyánkra ezen kriptovalutáink valamelyike kerül és a vásárlások során azt költjük. A feltöltésre (top up) kattintva kvázi „eladjuk” a kiválasztott kriptovalutát, és az eladásból keletkezett fiat összeg kerül a kártyánkra. Itt az eladás pillanatában keletkezik nekünk „kriptoeszközzel végrehajtott ügyletünk”, melyet az MNB aznapi középárfolyamával átszámolva be kell írnunk a nyilvántartásunkba, mint bevétel. Ezt követőn a kártyával történő vásárlásainknak már szintén nincs jelentősége, arról nyilvántartást vezetnünk itt sem kell.
  • Fiat tárcából történő feltöltés: fiat tárcánkra két módon kerülhet pénz.
    • Beutalunk pénzt, majd ezt egyből feltöltjük a kártyánkra. Ennél az opciónál ugyanaz valósul meg, mintha bankkártyával töltöttük volna fel a kriptokártyánkat, két bank közötti utalás. Szintén nincs semmi tennivalónk.
    • Már fiat tárcán lévő pénzzel töltjük fel a kártyát: itt a „kriptoeszközzel végrahajtott ügylet” akkor valósult meg, amikor egy eladásból a fiat tárcára került a pénz. Tehát a kártyára való feltöltés már itt sem jelent nekünk sem nyilvántartási-, sem pedig adófizetési kötelezettséget, ezek korábban, a kriptovaluta eladásakor keletkeztek.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Crypto.com által kibocsájtott bankkártyák használata során nem kell nyilvántartást vezetnünk, mert a vásárlások alkalmával soha nem valósul az meg, hogy közvetlenül kriptovalutát költsünk el. A kriptovalutával végrehajott ügylet, a fekete dobozból való kikerülés minden esetben korábban valósul meg.