Adókiegyenlítés 2.

Az előző bejegyzésben szó volt róla, hogy az adókiegyenlítést a tárgyévi és az azt követő két évi adóelszámolás esetén tudjuk alkalmazni.

Adótervezéssel akár hosszabb távon is élhetünk az adókiegyenlítés lehetőségével.

Példa:

2021-ben 1 millió forint értékű befektetésünk volt (bevételünk nem keletkezett, a veszteséget bevallottuk az adóhatóság felé). A következő évben, 2022-ben, szintén 1 millió forint értékben vásárolunk kriptovalutát, de eladni továbbra sem adunk el semmit.

Így összevontan már van 2 millió forint adóhatóság felé bevallott „veszteségünk”.

Ha 2023-ban is csak befektetést hajtunk végre 1 millió forint értékben és fiat pénzt nem veszünk ki, akkor a következő évre az adókiegyenlítésre felhasználható és továbbvihető összegünk nem 3 millió forint lesz, hanem csak 2 millió forint, hiszen az első adag 1 millió forintunk (2021-es befizetés) már két évnél régebbi lesz, így azt továbbgörgetni nem tudjuk.

Abban az esetben, ha a kriptoeszközeink értéke ezen idő alatt már többszörösét éri, akkor nem mindegy, hogy 2 vagy 3 millió forintot tudunk szembeállítani a kivett összeggel.

Milyen lehetőségeink vannak?

  • realizálhatunk 2 millió forint bevételt (ilyen összegben értékesítünk kriptovalutát), így a 2021-es évünk adócsökkentő hatását nem veszítjük el. Azért kell 2 millió forint bevételt realizálnunk, mert, ha csak 1 millió forintot realizálnánk, akkor azzal csak adott évi veszteségünket/befizetésünket visszük nullára.
  • realizálhatunk 3 millió forint bevételt az évi 1 millió forintos kiadásunkkal szemben. Így elérjük azt, hogy a 2021-es és 2022-es „veszteségünket” is felhasználtuk, tehát az elkövetkező két évben ismét nem kell figyelnünk az ügyleti veszteségekre, mert kvázi így megint a nulláról indulunk, ha befektetést hajtunk végre.

Összefoglalva: a 2021-ben befizetett összeget/veszteséget legkésőbb 2023-ben fel kell használni, mert tovább nem görgethető, míg a 2022-es befizetésünk még 2024-ben is „felhasználható”.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal a befektetőkkel, akik hosszútávú befektetésben gondolkoznak.

Ők is ki tudják használni ezt a lehetőséget, oly módon, hogy az adóév utolsó napján (akár az utolsó percekben) a megfelelő összegben értékesítenek kriptovalutát, majd pár perc múlva (bízva abban, hogy addig nem történik olyan hatalmas árfolyamváltozás a piacon) visszavásárolják, így háromévente „megújítják” a veszteségüket.

Fontos megjegyezni, hogy nem szükséges az adott összeget bankszámlára kiutalni, elegendő az is, ha a kriptotőzsdén belül történik meg a fiatra váltás.