Adókiegyenlítés 1.

A törvény értelmében a magánszemély az adóévben, az adóévet megelőző évben és az azt megelőző évben keletkezett adóját összevontan kezelheti, vagyis élhet az adókiegyenlítéssel.

Példa:

Ha a magánszemély 2021. évben 5 millió forint „veszteséget” ért el, 2022. évben 2 millió forint „veszteséget” ért el, akkor 2023-ban csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettsége, ha abban az évben az ügyleti nyeresége meghaladja a 7 millió forintot.

Nagyon fontos az, hogy ezzel a lehetőséggel csak abban az esetben tudunk élni, ha a 2021-ben és 2022-ben elért veszteségünket az adóbevallásban feltüntetjük.

A fenti példát a másik oldalról is megnézhetjük, ha fordított a helyzet.

A magánszemély 2021. évben 5 millió forint nyereséget ért el, majd 2022-ben 2 millió forint nyereséget ért el (ezt mindkét évre vonatkozóan beállította az adóbevallásába és meg is fizette utána az adót). Ha 2023-ban keletkezik 10 millió forint vesztesége a kriptoügyletekből, akkor az előző két évben megfizetett 7 millió forint nyereségre jutó adót vissza lehet igényelni.

Az adókiegyenlítéssel nagyon jól meg tudjuk tervezni és egyben optimalizálni az adófizetési kötelezettségünket, melyről a következő bejegyzésben írok részletesebben.